maandag 8 juli 2013

Dresden: 8 & 10 juli 2013 (Dag 2 & 4)


Maandag namiddag 8 juli (dag 2) komen we aan in  Dresden

Dresden ligt aan de middenloop van de Elbe, stroomafwaarts van het Ertsgebergte en op nog geen 40 km van de Tsjechische grens. De stad is ontstaan op beide oevers van een meander en heeft zich later uitgebreid op de hoge terrassen langs de rivier en op de naburige heuvels van Saksisch Zwitserland. Het centrum ligt op de linkeroever van de rivier. 

Dresden dankt zijn rijkdom aan zijn n gunstige ligging aan de Elbe. De eerste vermelding van de stad dateert uit het begin van de 12e eeuw. In 1485 werd de stad uitverkoren als residentie door hertog Albert, van de jongste stam van het huis Saksen. In 1670 brak voor Dresden een gouden eeuw aan. August 11, bijgenaamd August de Sterke, liet de allerberoemdste kunstenaars en architecten naar zijn hof komen. Eenmaal koning van Polen geworden, organiseerde hij feesten waar de aristocratie van heel Europa op afkwam. Dresden bleef een belangrijke cultuurstad tot in 1918, teen de laatste prins van Saksen troonsafstand deed. Een vreselijk lot trof Dresden in de nacht van 13 op 14 februari 1945. Meer dan 1200 bommenwerpers verwoestten de stad, waar talloze vluchtelingen een veilig heenkomen hadden gezocht in een poging to ontkomen aan het oprukkende Rode Leger. 135 000 mensen kwamen om bij dit ergste bombardement uit de oorlog en 80% van de stad werd verwoest. Na de oorlog heeft Dresden geen vooraanstaande rol meer kunnen spelen. In november 1989 stelden de burgemeester en de plaatselijke partijchef zich aan het hoofd van de betogingen die de eerste bres sloegen in het ijzeren gordijn. Sinds de hereniging zijn veel fabrieken gesloten, maar het toerisme bloeit weer op.

De "historische Altstadt" is inmiddels geheel in de oude staat hersteld. Alle belangrijke monumenten van Dresden bevinden zich tussen het centraal station en de Elbe. 

Na aankomst  en check-in  in ons hotel, voert de bus ons naar het centrum waar we een afspraak hebben op de Theaterplatz 
met Gräfin von Brühl , die ons een glaasje sekt aanbiedt en ons daarna meeneemt voor een stadswandeling.








De "Hofkirche" (kathedraal) is één van de grootste van Duitsland

We bezoeken eerst de "Zwinger 
Dit meesterwerk van Duitse barokkunst heeft een enorme tuin, een schitterende voorgevel en monumentale portalen. Het tentoongestelde porselein herinnert aan het roemrijke verleden van de stad. De salon voor wis- en natuurkunde herinnert aan de grote rol die Dresden heeft gespeeld in de ontwikkeling van de wetenschappen in het Westen.

De Zwinger werd gebouwd in de ruimte tussen de voormalige stadsfortificaties; de naam betekent 'tussen de muren'. Het complex is opgetrokken rond een grote binnenplaats die oorspronkelijk werd gebruikt voor toernooien, parades en feesten.

Rond de binnenplaats werden paviljoens en poorten gebouwd. 

Tijdens het bombardement op Dresden   in 1945 werd de Zwinger zwaar beschadigd. 
De restauratie van de Zwinger begon direct al in 1945.




Het Glockenspielpavillon met het Meissner Porzellanglockenspiel.
Het  Französischer Pavillon
De oostvleugel van de Gemäldegalerie werd in 1956 heropend, terwijl de westvleugel pas in 1960 gerestaureerd was.

De kathedraal (Katholieke Hofkerk) en het Residenzschloss.


Das Dresdner Residenzschloss war einst das Machtzentrum der sächsischen Kurfürsten und Könige. Erstmals im 14. Jahrhundert als Burganlage erwähnt, entstand im 15. Jahrhundert der vierflügelige Schlossbau. Nach der Vernichtung durch einen Brand 1701 erfolgte der Wiederaufbau des Schlosses unter August dem Starken.

Frederik August I van Saksen "De Rechtvaardige" 
Op de Fürstenzug  worden op 25.000 tegels  van Meissner porselein en een oppervlakte van 957 vierkante meter  de Sachsiche heersers weergeven, gezeten op hun paard.
De Brülsche Terrasse aan de Elbe
Zicht op de Augustus brücke
De Dresdense Frauenkirche gold als een hoogtepunt van barokarchitectuur. Deze protestantse (Lutheraanse) kerk gaf een radicaal andere richting aan de bestaande barokstijl: door het altaar, de kansel, doopvont en het orgel in het midden te plaatsen, waren ze goed zichtbaar voor de gemeente. Het schitterende orgel is gebouwd door Gottfried Silbermann en werd bij de inwijdingsdienst bespeeld door Johann Sebastian Bach. De zandstenen koepel ('stenen klok') was twee eeuwen lang bepalend voor het stadsgezicht. Dresden werd beschouwd als de mooiste stad van Duitsland (Het Florence aan de Elbe) en de kerk vormde de parel aan zijn kroon.
Op 13 februari 1945 voerden Engels-Amerikaanse bommenwerpers een grootscheepse aanval uit op Dresden. Het centrum van de stad werd vrijwel volledig verwoest. Er ontstond een grote brand, waarbij circa 30.000 mensen om het leven kwamen. De kathedraal werd verschillende malen getroffen door brandbommen; op 15 februari stortte de koepel in. 




Van de kerk zelf bleef slechts een ruïne over.
Order het communistische regime bleef deze ruïne staan als herinnering aan de gruwelen van de moderne oorlogen. In de loop van de jaren ‘80 stonden de geblakerde stenen symbool voor de vredesbeweging, die in andere grote Oost-Duitse kerken samenging met de roep om meer burgerrechten, een stap in de richting van de val van het communisme en de hereniging van Duitsland. 
Kort na de eenwording werd besloten de kerk weer op te bouwen. In 1993 begonnen de werkzaamheden, gebaseerd op oude bouwtekeningen en foto's. In 2005 werd de kerk opnieuw gewijd.



Het standbeeld van Martin Luther King

Na onze rondleiding nemen we tram 8 naar Hellerau ten Noorden van Dresden, voor het avondmaal in Kaffee Hellerau















Begeleid bezoek aan Hellerau, een tuinwijk uit het begin van vorige eeuw met het cultureel centrum 
























Het Festspielhaus in Hellerau 



Das Festspielhaus Hellerau wurde 1911 nach Entwürfen des Architekten Heinrich Tessenow erbaut. 
Mit seiner architektonischen Klarheit war es richtungsweisend unter anderem für den Bauhausstil. 
Bis 1914 zog das Festspielhaus die künstlerische Avantgarde Europas in die erste deutsche Gartenstadt.
Nach jahrzehntelangem Verfall wurde das Haus ab 1994 umfangreich rekonstruiert und im Herbst 2006 wiedereröffnet.


__________________________

 Dinsdag 9 juli  (Dag 3)  fietsen we naar Meissen 
(zie volgend afzonderlijk bericht)
---------------------------------------

Dag 4 – woensdag 10 juli 

Na het ontbijt wordt de bagage in de bus geladen en rijden we naar de 
Semperopera voor een begeleid bezoek (met Nederlandstalige gids) 


De Semperoper  heeft als hof- en staatsopera van Saksen een lange historische traditie. 

De opera heet officieel Sächsische Staatsoper, de naam Semperoper is afkomstig van de architect, Gottfried Semper.

Het orkest van de Semperoper is de Staatskapelle Dresden.

















Voor meer informatie klik op volgende link :  Semperoper


Na het bezoek aan de Opera is er vrij bezoek aan de stad.  

Ik blijf in de Alststadt en wandel nogmaals langs de mooie gebouwen die we gisteren zagen.





Ik bezoek  het  

Albertinum
dat uitkijkt over de rivier. De kunstcollectie die in de galerijen van dit museum wordt tentoongesteld is een van de grootste van Europa. 








Om 14u haalt de bus ons op aan de Theaterplatz en vertrekken we naar Chemnitz.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten