Donderdagavond 11 juli komen we aan in
Weimar, na ons bezoek aan Buchenwald.
We logeren in Hotel Acarte
Het avondmaal is in een leuk restaurant
"Zur Alten Tischlerei"
|
Vrijdag 12 juli, na het ontbijt wordt alle bagage in de bus geladen en rijden we naar het centrum, coor de afspraak met onze Nederlandse gids, aan het Weimar Atrium Welcome Center.
We maken een wandeling door Weimar, met thema :
‘Auf den Spuren Henry van de Veldes’
Lucas Cranach |
Christiane Goethe's grafsteen |
Stadskasteelmuseum
Ingang van het Stadskasteel. |
Het woonhuis van Lucas Cranach |
Ginkgo boom |
Het Park an der Ilm werd vanaf 1778 met medewerking van Goethe aangelegd als Engels landschapspark. Komende vanuit het tuinhuis lopen we nu de natuurbrug over en daarna linksaf langs de helling.
|
Goethe heeft zijn huis en de "charmante kleine tuin voor de poort aan de weiden van de Ilm" naar hartenlust gekoesterd.
Tot 1782 was het hoofadres en tot het laatst kon hij hier uitrusten van de inspanningen van het hofleven en van zijn representatieve bestaan in het grote huis in de stad.
Op de plaats van een oranjerie ontstond in 1786 het Tempelherrenhaus in gotische stijl.
Het werd gebruikt als salon in het park en kort voor het einde van de Tweede Wereldoorlog door bommen verwoest.
We eindigen onze wandeling met een bezoek aan de Bauhaus-Universiteit, gespecialiseerd op creatieve en technische beroepen. De universiteit vindt haar oorsprong in de in 1860 opgerichte Saksische Kunstschule. Op 3 juni 1910 bekwam dit instituut de graad van hogeschool en ze kreeg in 1996 haar huidige naam. Aan de universiteit studeren rond de 4.000 studenten. In 2010 vierde de universiteit haar 150-jarige bestaan als Kunstschule und Hochschule in Weimar.
Het Henry-van-de-Velde-gebouw is een van de belangrijkste kunstschoolgebouwen van rond de eeuwwisseling en was in 1919 de oprichtingsplaats van het Bauhaus.
Henry van de Velde |
Walter Gropius |
Bustes gemaakt door
Georg Kolbe
Beeld van Rodin |
Architectuur projecten |
Het Goethe Gymnasium |
Het Deutsches Nationaltheater is de opvolger van het hoftheater van Weimar, waarvan ook Goethe directeur was. Het neoclassicistische bouwwerk werd voltooid in 1908. In de loop van de bewogen geschiedenis werd er verschillende keren verbouwd en werden er belangrijke politieke bijeenkomsten georganiseerd; de beroemdste is de oprichting van de Republiek van Weimar.
Tegenwoordig herbergt het gebouw het belangrijke Thüringer Theater en de Staatskapelle Weimar.
Tegenover het theater staat het Bauhaus-museum. Coudray ontwierp en bouwde het huis in 1823 als remise in classicistische stijl. Het diende tijdelijk als opslagplaats voor de coulissen. De stichting ‘Weimarer Klassik’ presenteert hier in een permanente expositie de geschiedenis en een aantal werken van het Staatliche Bauhaus.
Veel baanbrekende ideeën van het Bauhaus werden in Weimar bedacht. De presentatie in het Bauhaus-museum Weimar laat werk zien van Walter Gropius, grondlegger van het Bauhaus, maar ook van beroemde Bauhaus-meesters als Lyonel Feininger, Johannes Itten en Paul Klee.
We verlaten het centrum en gaan, met de bus ,naar het huis Hofe Pappeln.
Henry van de Velde bouwde dit huis tussen 1906 en 1907. Het werd
Haus Hohe Pappeln genoemd (huis onder de hoge populieren). Hij verbleef enkele jaren met zijn familie in dit landhuis buiten het centrum van Weimar. Het huis werd volledig naar zijn eigen smaak en inzicht vormgegeven. De woning werd uitgerust met veel ramen, deuren en balkons. De vormgeving, beïnvloed door de Engelse reform beweging, is typerend voor zijn vroege werk.
Voordat het Jugendstil huis een museum werd vond een grondige restauratie plaats waarbij delen gereconstrueerd zijn. De begane grond en de tuin zijn opengesteld voor publiek. Je kunt er onder meer de werkkamer, eetkamer en salon bekijken. Het huis biedt onderdak aan meubilair dat van de Velde in 1904 ontwierp voor een andere woning.
Buste door Georg Kolbe |
Na dit laatste bezoek in Weimar rijden we naar Hagen, onze laatste stop in Duitsland.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten